outopia.png

Εγώ είμαι μια χαρά, τα έχω όλα, γιατί πρέπει να αναπτυχθώ και να διευρυνθώ σας άνθρωπος ;

Εγώ είμαι μια χαρά, τα έχω όλα, γιατί πρέπει να αναπτυχθώ και να διευρυνθώ σας άνθρωπος ;

Πολλές φορές που συναντώ ανθρώπους στην κοινωνική ζωή μου, με ρωτούν γιατί θα πρέπει να αναβαθμίσουν τον εαυτό τους, αφού σε γενικές γραμμές τα πάνε καλά στη ζωή τους. Η απορία που μου γεννιέται πάντα είναι, τα πάνε πραγματικά καλά στη ζωή τους, η ζουν σε μια ουτοπία; Και αν πραγματικά τα πάνε τόσο καλά, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα για να αναγνωρίσουν όλο το φάσμα τον ικανοτήτων τους , πόσο καλύτερη και ποιοτικότερη θα ήταν η ζωή τους στο μέλλον αν ζούσαν με επίγνωση και στόχο;

Τις περισσότερες φορές όταν συζητάμε λίγο περισσότερο με αυτούς τους ανθρώπους, το "τα πάω καλά" στη ζωή μου μοιάζει περισσότερο με, έχω μια δουλεία και βγάζω κάποια χρήματα να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου, έχω ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα, πάω διακοπές μια φορά τον χρόνο, βλέπω λίγο την/ τον σύντροφο μου και τα παιδιά μου (αφού είμαι ένας πολυάσχολος άνθρωπος), γυμνάζομαι λίγο ή καθόλου γιατί δεν προλαβαίνω με τις υποχρεώσεις της ημέρας, τις περισσότερες φορές τρώω κάτι στα γρήγορα ενώ παράλληλα εργάζομαι, κοιμάμαι λίγο, έχω πολύ άγχος τις περισσότερες μέρες (αφού τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα και πρέπει να εργάζομαι σκληρά για να πάρω την προαγωγή ή να προλάβω τον ανταγωνισμό), το βράδυ γυρίζω σπίτι μου εξαντλημένος, χαζεύω λίγο τηλεόραση ή στα social media, πολλές φορές με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, η ερωτική συνεύρεση έχει χάσει το πάθος της, αλλά ελπίζω ότι αν το πολιτικό σκηνικό αλλάξει και "ανοίξει λίγο η δουλίτσα" θα πάω καλύτερα οικονομικά και τότε θα είμαι καλύτερα, θα ζω χωρίς άγχος, μπορεί και να κερδίσω το Joker και τότε θα πάρω και μια Porsche !
Δεν ξέρω αν για εσένα που διαβάζεις το άρθρο αυτό σου φαίνεται μια καλή ζωή, αλλά η δική μου άποψη είναι, ότι αυτό είναι μια δύσκολη επιβίωση, με λάθος προσδιορισμό του τι σημαίνει καλό , χωρίς όραμα για το μέλλον. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι είναι κακό να αποκτούμε υλικά αγαθά ή να ξοδεύουμε κάτι παραπάνω και να παίρνουμε όμορφα πράγματα, κάθε άλλο το να απολαμβάνουμε είναι και αυτό μια ανάγκη που μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα. Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να αντλούμε ικανοποίηση μονοδιάστατα, αλλά να ζούμε την ζωή με σφαιρικότητα και ολόκληρη, γιατί ακόμα και αν ανοίξει η "δουλίτσα" ή κερδηθεί το Joker, αν η διάθεση και η ζωή μας περιορίζεται μόνο στην κατανάλωση, το μόνο που θα αλλάξει θα είναι ένα καλύτερο σπίτι, ένα καινούριο αυτοκίνητο και ένα ακριβότερο ξενοδοχείο (και τα λεφτά θα είναι πάλι οριακά, αφού τα έξοδα συντηρήσης θα γίνουν μεγαλύτερα) .
Δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καλή ζωή είναι να έχω υλικά αγαθά, να φουσκώνω από υπερηφάνεια που το παιδί μου πέρασε στο πανεπιστήμιο (και ας μην του αρέσει η σχολή που του επέβαλλα να περάσει, (φυσικά για το δικό του καλό, αφού εγώ ξέρω καλύτερα που θα βγάλει περισσότερα), να με θαυμάζουν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γείτονες που έχω καλύτερα ρούχα, ακριβό ρολόι, αυτοκίνητο, όμορφο σπίτι και πηγαίνω στο χιονοδρομικό τα Χριστούγεννα (όχι γιατί μου αρέσει το σκι, αλλά για να έχω κάτι να πω με το λίγο υπεροπτικό βλέμμα του "πετυχημένου", μην μας περάσουν και για φτωχούς).
Αν και εσύ ονειρεύεσε μια τέτοια καλή ζωή να ξέρεις ότι ανήκεις στο 97% του γενικού πληθυσμού δυτικού τύπου και φιλοσοφίας. Στο 97% που ζει όλη του τη ζωή με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, που ζει στον αυτόματο πιλότο, που πιστεύει ότι η ευτυχία είναι στιγμές (και κυρίως οι στιγμές που αγοράζει κάτι) και που τελικά καταλήγει συνταξιούχος να βοηθά τα παιδιά και τα εγγόνια του όσο μπορεί, να κάθετε μπροστά στην τηλεόραση αγανακτώντας για το πως τον καταντήσανε οι πολιτικοί , (αυτόν που δούλεψε μια ζωή) και κάποια μέρα να πεθάνει με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και τα πράγματα θα φτιάξουν.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν μόνο με δύο τρόπους, ή από κάποιο τυχαίο γεγονός ή από κάτι που θα αλλάξουμε εμείς. Ο Albert Einstein είπε: «Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα». Αν μέσα στα παραπάνω βρίσκεις ένα κομμάτι τις τωρινής σου ζωής και τις ελπίδες σου για ένα καλύτερο μέλλον, ελπίζω να σε προβλημάτισα λίγο, και ίσως να σε άγχωσα, γιατί βλέπεις ή ζωή είναι τα είμαι και όχι τα έχω. Είναι τα είμαι στους τέσσερις βασικούς άξονες της ζωής. Τι είμαι στο κομμάτι της ψυχικής και σωματικής μου υγείας ; Τι είμαι σαν ανθρώπινη οντότητα, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και τα θέλω μου που με κάνουν πραγματικά χαρούμενο και ευτυχισμένο, όχι για μια στιγμή αλλά για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας; Τι είμαι για τον/την σύντροφο μου, τα παιδιά μου, τους φίλου, τους συγγενείς, τους συνεργάτες μου και τέλος για την κοινωνία που ζω; (και που παραπονιέμαι συνέχεια). Τι είμαι ως εργαζόμενος ή εργοδότης αντλώ πραγματική ικανοποίηση από την εργασία μου ή κάθε Δευτέρα είναι "τσαγκαροδευτέρα" ;

Ελπίζω να διάβασες έως εδώ.

Τώρα έχεις δύο επιλογές, να τα ξεχάσεις όλα, για να μην αγχώνεσαι , (η αλήθεια προκαλεί δυσάρεστο συναίσθημα το ξέρω), και να συνεχίσεις τη ζωή σου στον αυτόματο, ελπίζοντας ότι θα γυρίσει ο τροχός, ή να δράσεις όχι κάποτε, όχι όταν βγεις στη σύνταξη και θα έχεις χρόνο, ούτε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή (δεν θα έρθει ποτέ), αλλά τώρα, σήμερα, από αυτή τη στιγμή.

Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς (μπορείς! γιατί ο άνθρωπος μπορεί τα πάντα, αρκεί να θέλει) ή δεν ξέρεις το πως, έλα να το κάνουμε μαζί! Στοιχεία επικονωνίας με τον Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Μάριο Σκιαδά.

Διαβάστε σεχτικά άρθρα:
1. Ζώντας στον " Αυτόματο πιλότο" 
2. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε;

 

 

Ετικέτες: Προσωπική ανάπτυξη Αυτοβοήθεια Ψυχολογία Ψυχική υγεία