worry_christmas.png

Η παροδική κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Που οφείλεται;

Οι γιορτές και ειδικότερα τα Χριστούγεννα είναι στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων οικογενειακές γιορτές γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, ρεβεγιόν με φίλους και γενικότερα διασκέδαση. Πολλές φορές όμως αν και συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία σε τέτοιες εκδηλώσεις, νιώθουν συναισθηματικά αποξενωμένοι.

Ποιοί είναι όμως οι λόγοι που όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας δεν ευχαριστιούνται το γιορτινό αυτό κλίμα; 

Η καθημερινή γεμάτη υποχρεώσεις ρουτίνα, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζουμε τις κοινωνικές και ευρύτερες οικογενειακές μας συναναστροφές, με αποτέλεσμα να χάνουμε την επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωσή μας και έτσι ακόμη και αν περάσουμε τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μας , δεν βιώνουμε την ζεστασιά και το δέσιμο που θα μας έκανε να απολαύσουμε την θαλπωρή αυτών των ημερών. Ακόμα χειρότερα αν είμαστε ολομόναχοι μπροστά σε μια τηλεόραση περιμένοντας τον χρόνο να αλλάξει.

Ένας άλλος λόγος είναι οι προσδοκίες που έχουμε από τις γιορτές. Οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, τις περισσότερες φορές, έχουν ένα θετικό πρόσημο, έκλειναν τα σχολεία, περιμέναμε με λαχτάρα το δώρο μας, τρώγαμε γλυκά, πιστεύαμε στον Αι Βασίλη και στην μαγεία των Χριστουγέννων και γενικότερα βιώναμε μια ανεμελιά. Ο εγκέφαλος μας μέσα από αυτές τις αναμνήσεις δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες που μας προκαλούν συναισθήματα απογοήτευσης μη μπορώντας να τα αναβιώσουμε με εκείνη την παιδική διάθεση και αθωότητα.

Τα οικονομικά προβλήματα, έχουν πολλές φορές αρνητικά αποτελέσματα στη διάθεση μας, αφού καλούμαστε να καταναλώσουμε σχεδόν αναγκαστικά χρήματα που δεν περισσεύουν. Δυστυχώς η νοοτροπία που έχει επικρατήσει στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων, συνδυάζει την χαρά των γιορτών, με τα δώρα και τα λουκούλλεια γεύματα. Στις μέρες μας λοιπόν που η οικονομική δυνατότητα έχει περιοριστεί σημαντικά για τους περισσότερους, το αίσθημα υποχρέωσης απέναντι στους συγγενείς, τους συντρόφους ,τα παιδιά μας και τους φίλοι μας, οδηγεί σε αισθήματα αναξιότητας, λύπης και πολλές φορές κατωτερότητας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου από θάνατο ή ένας χωρισμός, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για συμπτώματα κατάθλιψης που συχνά γιγαντώνονται την περίοδο των γιορτών. Για όσους έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο, το αίσθημα της απώλειας και η νοσταλγία αναζωπυρώνονται, η έλλειψη του αγαπημένου προσώπου γίνεται εντονότερη και οι αναμνήσεις περισσότερο οδυνηρές.

Τέλος, ακόμα και αυτοί που θα περάσουν αυτό που λέμε "ονειρεμένες" γιορτές, πολλές φορές μπορεί να περάσουν ένα στάδιο καταθλιπτικής διάθεσης, αφού οι σκέψεις της επιστροφής στην καθημερινότητα, στις υποχρεώσεις και την ρουτίνα μετά το πέρας των υπέροχων γιορτών, τους "κλέβουν" μέρος της χαράς που βιώνουν. Άν οι γιορτές των Χριστουγέννων συνδυάζονται και με διακοπές, η επιστροφή στην εργασία, ειδικά όταν δεν μας ικανοποιεί, ψυχικά ή οικονομικά, μπορεί να εντείνει την αρνητική μας διάθεση.

Όλα τα παραπάνω έχουν την τάση να "φεύγουν" μαζί με τις γιορτές και να μην αποτελούν πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς.

Από την εμπειρία μου, σαν σύμβουλος ψυχικής υγείας, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων είναι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο σκέψης μας και να ζήσουμε τα Χριστούγεννα σαν ευκαιρία για να δώσουμε στους άλλους και όχι για να πάρουμε. Να δώσουμε συναισθήματα, αγκαλιές, αγάπη και αν μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντική εργασία μέσα από κάποιο πλαίσιο, σε ανθρώπους που υποφέρουν. Η ψυχική ανταπόδοση που θα λάβουμε μέσα από τα μάτια αυτών των ανθρώπων, θα μας κάνει να ξαναθυμηθούμε και να ξαναζήσουμε την "μαγεία" των Χριστουγέννων.

Εάν τα συμπτώματα όμως επιμένουν, ενδεχομένως τα αίτια είναι ακόμα βαθύτερα ...

Για οτιδήποτε σας απασχολεί μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! 

Ετικέτες: Προσωπική ανάπτυξη Αυτοβοήθεια Ψυχολογία